Европейската комисия октри сайт с актуална информация за пътуване в Европа

Европейската комисия октри сайт с актуална информация за пътуване в Европа

СПОДЕЛИ

Еврокомисията пуска Re-open EU — уебсайт, който ще способства за безопасното възобновяване на пътуването и туризма в цяла Европа. На сайта има актуална информация за границите и за наличните транспортни средства и туристически услуги в държавите членки.

Re-open EU ще съдържа и предоставени от държавите членки практически сведения относно ограниченията за пътуване, мерките в областта на общественото здраве и безопасността (като спазване на отстояние между хората и носене на предпазни маски), както и друга полезна информация за туристическите оферти в ЕС и в държавите членки.

Така при планирането на своите почивки и пътувания през лятото и след това европейците ще бъдат добре информирани и ще могат да вземат отговорни решения с оглед на продължаващите рискове, свързани с коронавируса.

Новата платформа, която има и версия за ползване на мобилни устройства, събира на едно място актуална информация от Комисията и от държавите членки и ще служи като основна отправна точка за всеки, който пътува в ЕС. С помощта на интерактивна карта хората ще могат да намират информация, актуални данни и съвети за всяка държава — членка на ЕС. Достъпът до платформата ще се извършва чрез приложение или уебсайт. Тя ще бъде на разположение на 24-те официални езика на ЕС.

Междувременно българското Външно министерство започна да публикува на сайта си актуалните данни за обстановката, условията за преминаване на граници и влизане в съответните държави, във връзка с разпространението на коронавируса. Информацията е достъпна в рубриката „Пътувам за

avatar