Поръчаха 15 нови апарата за обдишване в Бургас

Поръчаха 15 нови апарата за обдишване в Бургас

СПОДЕЛИ

„Бургас  се включи в  Националната програма за закупуване на обдишващи апарати. Поръчката от Бургас е за 15 нови апарата. Те ще се използват за лежащо болни пациенти, заразени от коронавирусна инфекция“. Това заяви на редовния брифинг на Общинския кризисен щаб днес кметът Димитър Николов.

Той съобщи още, че днес предстои да бъде направен трансфер от дарителската сметка, която обяви Общината, към УМБАЛ Бургас за закупуване  на апарат за Авто- хемо трансфузия, изключително необходим в момента, след като има отлив на кръводарители.

„Този апарат ще ни помогне в случаите, когато се извършват операции и кръвта, която се губи по време на интервенциите, да може да я съберем, досега тя се губеше изцяло, да я съберем. Самият апарат я обработва, стерилизира изцяло, отделя еритроцитния концентрат, който след това може да бъде прелят на същия пациент.“, разясни  шефът на УМБАЛ Д-р Бойко Миразчийски.

Към днешна дата нямаме потвърден нов случай, съобщи Д-р  Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

В Инфекциозното отделение на УМБАЛ – Бургас са настанени трима пациенти. И тримата вече са без симптоми, нямат оплаквания. При един от тях все още има лека девиация на кръвната картина, но и това ще бъде овладяно от терапията, която е започнала и му се прилага.

„Предстои ни да се направят поредните проби в съответните дни, когато трябва да се направят, и ако бъдат отрицателни, пациентите ще бъдат изписани.“, уточни д- р  Миразчийски.

Направени  са тестове на контактните лица и роднини на заразените от „Бургасмед“ и Дом „Вяра, Надежда и Любов“. Така е  докладван единия потвърден случай – един от 6-те, които има на територията на Бургас.“ На всичките контактни, в зависимост от степента на инфектиране, заразяване и контактът, който са имали, се правят съответните изследвания, за да може да се потвърди или да се отхвъри заболяването.“, уточни доц. д.р  Цветан Велинов

Вече е доставено лекарство в УМБАЛ Бургас, което ще стигне за хоспитализираните, а и за нови пациенти, ако се наложи.

avatar