Чесън и ракия не пазят от вируси

Чесън и ракия не пазят от вируси

СПОДЕЛИ
По данни на СЗО, не съществуват никакви доказателства за това, че консумацията на чесън, дори и в огромни количества, би могла да ни защити от коронавируса.

Фалшиви здравни съвети се разпространяват относно това как да се предпазим или излекуваме от грип и други вируси.

Преди време главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призна,че у нас има няколко мита, които действат като психологическа бариера и хората не се ваксинират в резултат на циркулирането им. Единият мит е, че ваксината може да ни разболее.

Друг мит е, че всичко това е световна конспирация и вирусите са създадени от фармацевтичния бизнес.

Друго характерно обяснение част от народопсихологията на българина е, че не му трябва такова нещо като грипна ваксина, защото като пие 100 гр. ракия и като яде две скилидки чесън – вече е предпазен. „Да – ама не“, коментира д-р Кунчев и изтъкна, че ако така се бореше грипът досега щеше да има българин с Нобелова награда.

Никакъв лук, чесън, никакви билки и отвари, които вземате или давате на детето си, не могат да ви защитят от какъвто и да било респираторен вирус изобщо или от грипен вирус конкретно.
Всички „народни“ процедури – вендузи, загряващи мазила ,обтривания с ракия и др.такива са неефективни.

Коронавирусът се появява във все повече страни по света и понастоящем няма лекарство против него. Това, за съжаление, не спира потока от фалшиви здравни съвети как да се предпазим или излекуваме от него.

Би Би Си публикува списък с някои от най-разпространяваните фалшиви здравни съвети, и онова, което науката казва за тях.

Публикацията на BBC

1. Чесън

В социалните мрежи се разпространяват много публикации , които препоръчват да се яде чесън, за да се предотврати инфекцията.

Според Световната здравна организация (СЗО), чесънът е „здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства”, но въпреки това няма доказателства, че яденето на чесън може да защити хората от новия коронавирус.

2. Чудодейни лекарства

Джордън Сатър, който има няколко хиляди последователи в различни платформи, твърди, че „минерална добавка-чудо “ – или MMS – може да „ликвидира“ коронавируса.

Миналата година Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреди за опасността за здравето, които крие пиенето на MMS. Здравните власти в други страни също са пуснали сигнали за това.

От агенцията предупреждават, че пиенето на „продукти с хлорен диоксид може да причини гадене, повръщане, диария и симптоми на тежка дехидратация“.

3. Домашно произведен дезинфектант за ръце

В Италия, която в момента е една от най-силно засегнатите от вируса страни, страховете са довели до презапасяване и изпразване на рафтовете с гел за дезинфекция на ръцете по магазините.

Веднага след като една от най-популярните марки гелове в страната съобщи за недостига му, в социалните мрежи се появиха рецепти за неговото приготвяне в домашни условия.

Тези рецепти, обаче, са за дезинфектант, по-подходящ за почистване на повърхности, а не за третиране на кожата, предупреждават учени.

Геловете за ръце на алкохолна основа обикновено също съдържат емолиенти, които хидратират кожата.

Професор Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина казва, че не вярва в домашни условия да може да се приготви ефективен продукт за дезинфекция на ръцете.

4. Сребърна вода

Колоидното сребро беше популяризирано в шоуто на американския телевангелист Джим Бейкър. Колоидното сребро са малки частици от метала, разтворени в течност. Гост на шоуто заяви, че в рамките на 12 часа разтворът убива някои щамове на коронавирус (като призна, че все още не е тестван на Covid-19).

Американските здравни власти твърдят, че няма доказателства този вид сребро да е ефективен за всяко заболяване. Напротив, може да причини сериозни странични ефекти, включително увреждане на бъбреците, гърчове и аргирия – състояние, което кара кожата става синя.

5. Пиене на вода на всеки 15 минути

Една публикация, копирана и разпространена от множество акаунти във Facebook, цитира „японски лекар“, който препоръчва да се пие вода на всеки 15 минути, за да се промие всеки вирус, който може да е попаднал в устата. Версия на тази „новина” арабски е била споделена повече от 250 000 пъти.

Според проф. Блумфийлд, няма абсолютно никакви доказателства, че това ще помогне.

Вирусите, които се разпространяват по въздушно-капков път, навлизат в тялото през дихателните пътища. Някои от тях могат да влязат в устата, но дори и постояно да пиете вода, това няма да ви спаси от заразяване.

Независимо от това, пиенето на вода и хидратирането на организма, като цяло, са добри медицински съвети.

6. Загрявайте и избягвайте сладолед

Съществуват много вариации на съветите, които предполагат, че топлината убива вируса – от препоръки да се пие топла вода до приемане на горещи вани или използване на сешоари.

Публикация, разпространена от десетки потребители в социални мрежи в различни страни, невярно приписвана на УНИЦЕФ, твърди, че пиенето на гореща вода и излагането на слънце ще убие вируса.

От УНИЦЕФ категорично отричат да са автори на подобни твърдения.

Известно е, че грипният вирус не оцелява извън тялото през лятото, въпреки че все още няма информация как влияе топлината на новия коронавирус.

Опитът да загреете тялото си или да се изложите на слънце с цел да го направите негостоприемно за вируса, е напълно неефективен, според проф. Блумфийлд. Не забравяйте, че след като вирусът вече е попаднал е в тялото ви, няма начин да го убиете – организмът ви просто трябва да се бори с него. Ето защо вниманието трябва да бъде фокусирано върху превенцията.

Министерство на здравеопазването публикува списък с най-важните препоръки към гражданите по повод ситуацията с потвърдени случаи на коронавирус в България.

Ето кои са те:

  • Спазвайте висока лична хигиена – мийте ръцете си редовно.
  • Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.
  • Избягвайте контакт с болни хора.
  • Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
  • Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.
  • Не се презапасявайте с храна и лекарства.
  • Търсете информация от компетентните институции.

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

На сайта на МВнР можете да намерите информация за ситуацията в други дъжави, засегнати от вируса.

Министерството на здравеопазването публикува въпроси и отговори за коронавируса.

Ако ви се налага да посетите държава с регистрирани случаи на COVID-19, тук можете да видитекакви предпазни мерки да вземете.

УНИЦЕФ публикува информация, насочена по-специално към родителите и към бременните жени.

А тук можете да прочетете на български език съветите на СЗО за предпазване от заразяване.

avatar
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors