80 българи от Италия искат да се приберат у нас

80 българи от Италия искат да се приберат у нас

СПОДЕЛИ
Снимка:REUTERS

80 българи на територията на Италия са заявили желание да се приберат у нас.

От 18 години Ваня Шопова живее в Северна Италия. Притеснява се какво ще случи с 13-годишната ѝ дъщеря, ако се разболее. Жената се грижи сама за детето си. Предприятието, в което работи като металург е затворено до 20 април.

„Още от четвъртък започнах да звъня в българското консулство в Милано, любезна служителка ми обясни, че няма как да ми помогне, единственият начин е да си организирам аз пътуването, при което не ми гарантира, че ще ме пуснат в България, тъй като идвам от най-засегнатия района – Ломбардия“, каза Ваня пред БТВ.

От външно министерство отговориха, че се проучва възможността да бъде организиран полет от Италия.

„Засега в посолството ни в Рим и в генералното ни консулство в Милано са регистрирани само 80 наши сънародници, желаещи да пътуват за България. Тъй като не са достатъчни да запълнят капацитета дори на малък самолет за средни разстояние, вероятно цената на седалка ще се окаже доста висока за тях. Търсим различни варианти, включително комбиниране на дестинации“, посочиха от МВнР.

От ресорното министерство очакват, ако има и други желаещи – да се приберат да се свръжат с тях. От сайта на външно министерство става ясно, че една от посочените авиокомпании има готовност да изпрати самолет при капацитет най-малко 108 места.

avatar