8 художнички с изложба в Нощта на галериите във Варна

8 художнички с изложба в Нощта на галериите във Варна

Източник: Moreto.net

СПОДЕЛИ

Бродерията е основната медия в авангардната изложба “Градината на изкушенията”, която ще се открие във Варна като част от Нощта на галериите и музеите.

Кураторският проект на доц. Аделина Попнеделева ще бъде открит на 17 май, от 20 часа, и ще може да бъде видян само на 17 и 18 май в арт галерия “Тереза”.

Изложбата обединява творби на младите художнички: Красимира Кирова, Стиляна Джонгова, Адела Горанова, Александра Ласкова, Анна Киркова, Александра Бошнакова, Ина Валентинова, както и на самата Аделина Попнеделева, които вплитат по различен начин в творбите си ябълката като символ на първородния грях, провокатор на който е жената. Градината (на грехпадението) също присъства като територия на самопознание и изразяване.

Според авторките бродерията, извадена от контекста на декоративната си функция, е мощен феминистки инструмент за себеизразяване, защото изцяло принадлежи на жените. В изложбата “Градината на изкушенията” ще видим бродерия като част от живописни платна, печат върху плат, видео документация на пърформанс.

В своя “Автопортрет” Красимира Кирова съвсем естествено изяжда ябълката, необходимостта от знание не е поставена под съмнение.

Процесът на самопознание Адела Горанова е разделен на три етапа, включващ гняв, премълчаване и пречупване. Всеки етап се визуализира с по три фотографии на самата нея, върху които авторката прави намеси, използвайки техниката на бродиране.

Стиляна Джонгова е изкусена от красотата във всички нейни проявления. Красотата на историята, красотата на пейзажа, красотата на ярките цветове, на линиите и формите.

Ина Валентинова изследва градините, които можем да приемем като метафора на женската същност. В градините на Ина (пищни, забавни и с интересен наратив) могат да се срещнат и отровни растения.

Александра Ласкова показва инсталация, която свободно коментира взаимоотношенията между младите хора, използвайки документалността на фотографията.

Анна Киркова представя книга (направена като детска книжка за оцветяване), която като че ли съдържа най-важните за младите хора ценности, които са определени от социалните мрежи и които са важни, за получаване на така желаните лайкове. В тази реалност истинското знание е сведено до елементарно ниво, което се оказва необходимо и достатъчно за много хора.

Като контрапункт на желанията, съмненията и изкушенията е работата на Александра Бошнакова, която изразява нейни реални страхове, но и желанието й за преодоляването им. Когато започнеш да говориш за проблема си, вече наполовина си го победил.

„Да живее утопията“ е работа на Аделина Попнеделева, която е бродиран текст върху готово направен предмет. Утопиите съпътстват живота ни, помагат ни да приемаме по-лесно неумолимостта и да се съпротивляваме.

Доц. Аделина Попнеделева работи в областта на видеоарта, пърформанса, инсталацията и фотографията. Родена е през 1956 в София, където живее и работи. През 2008 получава наградата „Гауденц Б. Руф“ за ново българско изкуство в категория утвърдени автори. Отличена е с почетен диплом за документалния филм „Фреш“ от XVIII Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ през 2010 година.

avatar