7 ползи от хапването на пъпеш

7 ползи от хапването на пъпеш

СПОДЕЛИ

Пъпешът е богат източник на полезни хранителни вещества, витамини, антиоксиданти. Съдържа глюкоза, фруктоза и захароза, а месестата му част е богата на витамини В и С.

Съставът на пъпеша включва и минералите калий, магнезий, желязо, калций, селен и други съставки, които са важни за дейността на имунната и сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Съдържа и германий – рядък микроелемент, който има ползи за поддържане на младостта на клетката.

Пъпешът е с високо съдържание на вода и ниско на калории, което го прави подходящ при разтоварващ режим на хранене.

Консумацията на вкусния и ароматен плод тонизира и освежава в летните жеги, намалявайки риска от получаване на топлинен удар. Високото течно съдържание е ефективно срещу дехидратация.

Какви са конкретните ползи за здравето от консумацията на пъпеш…

1. Прилив на енергия
Пъпешът съдържа витамини от група В, а без тях организмът не може да функционира. С тяхна помощ, той превръща консумираната храна в енергия.

Витамините участват в регулирането на клетъчните процеси, както и във въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм.

2. Профилактика на рака
Пъпешът е богат източник на ликопен – каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Отдавна учените изследват ползите му за предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Ликопенът се свързва с по-нисък риск от рак на простатата и на дебелото черво.

Той се съдържа и в други плодове и зеленчуци с червеникав цвят, като динята и доматите.

3. Сърдечно здраве
Ликопенът има ползи и за подобряване на сърдечната функция.

Проучване на изследователи от Харвардския медицински институт установи, че жените с високи кръвни нива на ликопен са с 33% по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, отколкото тези с най-ниски стойности. Освен това, заедно с витамин С и калий, помагат за намаляване на „вредния“ холестерол, което е важно за здравето на сърцето.

4. За понижаване на кръвното налягане
Консумацията на пъпеш благоприяства поддържането на здравословни нива на кръвно налягане. Ползата се дължи на високото съдържание на вода и калий – минерал, който помага за контролиране на кръвното.

Изчислено е, че съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е по-високо от това в краставицата, крушата и зелето.

5. Диабет
Съдържанието на минерали, като калий и магнезий, в пъпеша помага за правилното функциониране на инсулин в организма, като по този начин се регулира нивото на кръвната захар.

Зрелият пъпеш съдържа фруктоза. Тя е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не причинява напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза, което има значение за засегнатите от диабет.

6. Отслабване
Въпреки че съдържа захари, пъпешът е полезна храна при спазване на диетичен режим, поради високото водно съдържание и ниската калоричност. В 100 г пъпеш има само 42 ккал.

Консумацията на няколко парченца от плода засищат, помагат и за премахването на токсините в организма.

7. Ценен източник на фолиева киселина
Пъпешът е богат на фолиева киселина, което го прави подходящ плод за жени, планиращи бременност, бременни, деца и хора с хронични заболявания.

Фолиевата киселина стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха.

Смята се, че 150 г пъпеш задоволява дневната нужда на организма от фолиева киселина.

Коментари

avatar