На прага на новия туристически сезон, пандемията промени търсенето и предлагането на работа. Професията „Готвач” се оказва една от най-търсените и най-високо платените сред сезонните работници в Европа. До момента обаче нито един готвач от чужбина не е заявил желание да работи по родното Черноморие, съобщи Нова тв.
Заплатите за готвачи започват от 2000 лева, като опитен главен готвач подписва договор за над 4 000 лева месечно възнаграждение.В някои по-големи бази хотелски може да достигне дори по 5 000 като цяло.
„Бяха приети документи на работодатели за регистриране на сезонни работници на 364 готвачи и 573 помощник-готвачи от чужбина, главно от Украйна. Към момента в регионалната служба по заетостта са входирани документи за 9 сезонни работника, но нито един от тях не е по професията готвач“, обясни Пенка Кирилова.
„В някои по-големи бази хотелски може да достигне дори по 5 000 като цяло. Няма какво да ви учудва, в крайна сметка това е породено от липсата на кадри“, обяснява Ваня Андонова – хотелиер и ресторантьор.
В бранша смятат, че очакваният летен туристически сезон по Черноморието ще бъде по-добър от миналогодишния.