Хаос в Бразилия:Над 4000 смъртни случая на ден /ВИДЕО/

Хаос в Бразилия:Над 4000 смъртни случая на ден /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Бразилският президент Жаир Болсонару ще бъде разследван от Сената относно неговото справяне с COVID-19 в страната,съобщава Reuters. Съдията на Върховния съд Луис Роберто Барозу отсъди късно в четвъртък, че достатъчно сенатори са се присъединили към искането за такова разследване, за да стартира то.

Едни на всеки четири смъртни случая от пандемията от тази седмица е регистриран в Бразилия. Повече от 4000 смъртни случая на ден се отчитат в страната в последните дни.

COVID-19 отне повече от 345 000 живота в Бразилия, което я поставя на второ място след САЩ.

„Ако Бразилия запази сегашния темп, страната вероятно ще достигне 5000 ежедневни смъртни случая през април“, каза Кристовам Барселус, изследовател от Fiocruz.

Президентът им Джаир Болсонаро продължава да се противопоставя на всякакви ограничителни мерки, за да овладее ситуацията. Той твърди, че щетите за икономиката биха били по-лоши от ефектите на самия вирус и се опита да премахне някои от ограниченията, наложени от местните власти в съда.

Бразилските власти се опитват да ускорят темпото на ваксинациите. От понеделник страната е поставила 25,4 милиона дози. Страната ваксинира 1 милион души за 24 часа за първи път в четвъртък. Anvisa, здравният регулатор в страната, разреши в сряда спешното използване на „Джонсън и Джонсън“ – четвъртата ваксина, допусната от агенцията. Бразилия закупи 38 милиона дози, но се очаква те да пристигнат през втората половина на годината. Богатите бразилци настояват правителството да им позволи да купуват ваксини, за да помогнат.

avatar