40 000 са безработните от началото на кризата

40 000 са безработните от началото на кризата

СПОДЕЛИ

Около 40 хиляди са се регистрирали като безработни, като само миналия петък в бюрата по труда 5075 души са обявили, че са останали без работа заради кризата от епидемията.

Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева пред Нова тв.  Ръстът на безработицата се очаква да е 2% спрямо началото на годината като в него голям принос имат и завърналите се сънародници от чужбина.

В по-големите градове социалното министерство ще открие нови офиси към бюрата по труда. По този начин ще се избегнат струпванията . Възможността за електронно подаване на заявление се предлага във всички бюра по труда и би намалило струпванията на хора, но изискването за е-подпис ограничава ползата от нея, напомни Сачева.

За три дни са подадени 344 заявления за мярката 60/40, каза още министърът. За служителите, минали на непълен работен ден, тя препоръча на техните работодатели да се възползват от мярката. Тя уточни, че мярката 60/40 се отнася за тези бизнеси, които преценяват месеците на извънредното положение като буферен период, в който те трябва някак да оцелеят и след три месеца са убедени, че ще успеят да възстановят дейността си.

Призивът на земеделски производители безработните да се включат в тяхната дейност бе подкрепен от социалния министър. Хората ще могат да получават обезщетение и в същото време да работят временно срещу заплащане в селското стопанство, обяви министър Сачева.

avatar