3000 здравни работници на протест в София

3000 здравни работници на протест в София

СПОДЕЛИ

Медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна се събират на протест в София. Пред Министерския съвет те ще поискат достойно заплащане и решаване на проблема с недостига на кадри.Организатор на протеста е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, а проявата се подкрепя от редица пациентски, синдикални и съсловни организации.
Протестът се организира с подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ и Конфедерацията на независимите синдикати в България, а митингът активно се подгряваше и във фейсбук от месеци.

Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са едва 4000, при необходими още поне толкова. Средната възраст на медсестрите е 53 г., а на акушерките – 51 г.

avatar