3000-годишен изгубен „златен град“ откриха в Египет /ВИДЕО/

3000-годишен изгубен „златен град“ откриха в Египет /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Екип от египетски изследователи е открил „изгубен златен град“ под пясъка, датиращ от около 3000 години, близо до град Луксор, в Южен Египет.

Градът е кръстен „Изкачването на Атон“; Произходът му датира от управлението на фараона Аменхотеп III и по-късно той продължава да се използва от Тутанкамон, съобщава местната преса. Това е най-голямото административно и индустриално селище от епохата на Египетската империя на западния бряг на Луксор, с улици и къщи с височина до 3 метра.

Разкопките там започнаха през септември 2020 г. и няколко седмици по-късно започнаха да се разкриват кирпичени структури. По-късно бе открито, че това е древен град, запазен в добро състояние, с почти цели стени и стаи, пълни с инструменти за ежедневна употреба.

„Археологическите пластове остават непокътнати в продължение на хиляди години, сякаш древните им обитатели са ги изоставили вчера“, казаха отговорните за находката.

Професорът по египтология в университета „Джон Хопкинс“ (САЩ) Бетси Брайън подчерта, че откриването на този „изгубен град“ е второто по важност археологическо откритие след това на гробницата на Тутанкамон.

Досега те са успели да разкопаят няколко района на града, включително административен и жилищен квартал, заобиколени от зигзагообразна стена, с една единствена входна точка, което предполага, че тази ограда е имала отбранителна функция. В друга област са открити пекарна, кухня с фурни и керамични съдове за съхранение на храна.

avatar