Садят кипариси по ”Тракия” срещу снегонавявания

Садят кипариси по ”Тракия” срещу снегонавявания

СПОДЕЛИ

Властта обяви, че държавата е готова за зимата.Наличността на материали – сол, калциев дихлорид, инертни материали, е средно над 60% от необходимите количества за цялата страна. 3000 автомобила ще почистват републиканската пътна мрежа. Това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след проведеното днес национално съвещание с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и директорите на областните пътни управления.Режимът на зимно поддържане на републиканската пътна мрежа влиза в сила от утре – 1 ноември.
Николай Нанков съобщи, че вчера е започнало залесяването на участъка от АМ „Тракия“ в района на Карнобат с кипарисови видове за снегозащита. Ако е успешен, ще бъде приложен по всички магистрали, допълни той. Започнал е и монтажът на снегозадържащи съоръжения в участъци по магистралите „Тракия“ и „Хемус“ в областите Варна и Шумен,съобщава БНТ.
Няма да бъдат допускани компромиси с фирми, които не се справят или по тяхна вина не извършват качествено задълженията си, заяви министър Нанков. Директорът на дирекция „Пътно поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ Инж. Михаил Рашков съобщи, че през миналия зимен сезон са налагани неустойки в размер между 10 хил. лв. и 40 хил. лв. и посочи, че акцент в работата през тази зима е взаимодействието с метеоролозите. Искаме да изпреварим снега, да извадим техниката, преди да е започнал снеговалежът, допълни той.

avatar