Камено почете Деня на Съединението

Камено почете Деня на Съединението

СПОДЕЛИ

Митрополит Арсений отслужи Архиерейска света Литургия по повод 139 години от Съединението на България.

На 6 септември 2024 г. в храм „Св. Георги Победоносец” в Камено, по повод 139-ата годишнина от Съединението на България, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений отслужи архиерейска света литургия и молебен. В църквата се събраха кметът Жельо Вардунски, председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев, общински съветници и граждани.

В своята 10-минутна проповед владиката подчерта важността на единството на гражданите във вярата. Той призова вярващите да се стремят към сплотеност и взаимопомощ като основни стълбове за преодоляване на предизвикателствата. След службата кметът на Камено, Жельо Вардунски, подари на митрополит Арсений реплика на изящно блюдо-сувенир, изработено в техника „сграфито“, с изображение на снежен леопард (барс). Оригиналът е открит при археологическите разкопки на крепостта Русокастро. Освен това, митрополитът получи специално издание на Бургаския музей, посветено на т.нар. „спасени икони“ на Бургаския музей. Тези ценни произведения на изкуството са предадени на Регионалния исторически музей – Бургас през 1998 г. от органите на МВР, след като са спасени от опит за продажба и изнасяне в чужбина.

С благопожелания за здраве и благоденствие на всички жители на община Камено, митрополит Арсений подари на кмета икона на Света Богородица.

“Днес, на 6-ти септември, отбелязваме едно от най-значимите събития в българската история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Този ден е символ на смелостта, решителността и силния дух на нашите предци, които с вяра в обединението поставиха основите на съвременна България. Съединението ни напомня, че когато сме заедно, когато действаме обединено и с вяра в общата цел, можем да преодолеем всяко предизвикателство“, каза кметът Вардунски и поздрави всички за празника.

Тържествата за празника продължиха с поднасяне на венци и цветя, както и с традиционния фолклорен фестивал „Камено пее и танцува“. Фестивалът, който започна в 9:30 часа на откритата сцена на площада в града, ще събере над 60 колектива и индивидуални изпълнители.

“С всяка изминала година популярността на събитието расте, привличайки фолклорни формации от цялата страна. Тази година за първи път се включиха над 60 изпълнители на фолклор“, съобщи председателят на читалище „Просвета-1927“ Димитринка Бакалова.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments