Полицейска хроника от Бургас и региона – 12 февруари

Полицейска хроника от Бургас и региона – 12 февруари

СПОДЕЛИ

За изминалите три денонощия на територията на ОДМВР – Бургас са регистрирани : шест кражби, две други криминални деяния, един пожар и едно ПТП. Образувани са девет бързи производства. Разкрити са 18 престъпления.

І. РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ :

На 09.02.т.г. около 16.45 ч. в района на КПП «Дигата» в посока ж.к. «Меден Рудник» за проверка е спрян товарен автомобил «Форд Транзит», с бургаска регистрация, управляван от 41 годишен мъж от с. Черни връх, като е установено, че същия шофира след употреба на наркотични вещества / кокаин/. Водачът е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа, а автомобила е иззет. Работата по случая продължава.

На 09.02.т.г. около 16.50 ч. в района на кръстовището на бургаските улици «Ален мак“ и «Тракиец» служители от Четвърто Районно управление – Бургас извършили проверка на 29 годишна бургазлийка, като намерили и иззели осем пликчета с бяло кристалообразно вещество / метамфетамин/. Бургазлийката е задържана за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

На 09.02.т.г. около 19.20 ч. на карнобатската улица «Иван Рилски» до дом №30 служители от Районно управление – Карнобат спрели за проверка лек автомобил «Пежо 207», с бургаска регистрация, управляван от 37 годишен карнобатлия, като същия отказал да бъде тестван за употреба на наркотични вещества. Установено е, че мъжа вече е бил наказван по административен ред за отказ от проба за употреба на наркотични вещества, за което му е съставено наказателно постановление и същото му е връчено на 04.01.т.г., като е влязло в сила на 19.01.т.г. При извършената проверка в карнобатлията е намерено и иззето пликче с бяло кристалообразно вещество / т.нар. «пико»/. По случая е образувано бързо производство.

На 10.02.т.г. около 15.00 ч. в района до Автогара – Черноморец служители от Районно управление – Созопол спрели за проверка лек автомобил «Митцубиши Колт»,  с бургаска регистрация, управляван от 22 годишен мъж от Черноморец, като намерили и иззели пликче със суха зелена тревна маса / марихуана/. Водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като и двете проби са отрицателни. Работата по случая продължава.

На 10.02.т.г. около 21.30 ч. в поморийското село Горица служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка лек автомобил «Фолксваген Бора», с бургаска регистрация, управляван от 70 годишен бургазлия, като установили, че същия шофира след употреба на алкохол с концентрация – 1.27  промила. Водачът е задържан за срок до 24 часа, а автомобила е иззет. Работата по случая продължава.

На 10.02.т.г. около 23.15 ч. в айтоското село Тополица служители от Районно управление – Айтос спрели за проверка т.а. «Мерцедес Спринтер 313», с бургаска регистрация, управляван от 50 годишен мъж от с. Тополица, като установили, че същия шофира след употреба на алкохол с концентрация – 2,04 промила. Водачът отказал да даде кръвна проба за химичен анализ. Задържан е за срок до 24 часа, а автомобила е иззет. Работата по случая продължава.

На 11.02.т.г. около 19.20 ч. в Районно управление – Средец е получено съобщение за извършвана кражба на компресор за въздух, осъществявяна от частен дом, разположен на ул. «Бузлуджа» – към мястото на инцидента се отправил полицейски патрул, който установил и задържал двама младежи от с. Извор / на 18 и 20 години/, които направили пълни самопризнания. По случая е образувано  бързо производство.

ІІ. ПАБ :

На 10.02.т.г. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за горяща суха тревна площ в района на поморийската улица «Солна» № 1 – на място се отзовал един противопожарен екип, който потушил пламъците. Установено е, че от пожара е засегната и част от постройка, изградена от дървена ламперия с неясен към момента собственик. В резултат на извършения оглед не са констатирани данни за умишлен палеж. Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети, са в процес на изясняване.

ІІІ. ПТП :

На 10.02.т.г. около 16.27 ч. на пътя с. Хаджиите – с. Драгово, общ. Карнобат, поради движение с несъобразена скорост, самостоятелно катастрофира, блъскайки се в крайпътна отводнителна канавка, мотоциклет «Хонда», без регистрация, управляван от 19 годишен младеж от с. Хаджиите, който с фрактура на лявата раменна ключица, без опасност за живота, е откаран в болница «Сърце и мозък».

СЪОБЩЕНИЕ :          

Във връзка с Решение на Министерски съвет – № 54 от 25 януари 2024 г., с което срока на действие на временната закрила в Република България е удължен до 04.03.2025 г., информираме, че всички издадени регистрационни карти на чужденци с предоставена временна закрила в Република България към настоящия момент са със срок на валидност до 04.03.2024 г. Същите следва да бъдат продължени/подновени след заявено желание от разселеното лице с предоставена временна закрила, което е нейн титуляр.

Срокът на регистрационните карти, валидни до 04.03.2024 г., може да бъде продължен както след, така и преди тази дата, по искане на разселеното лице.

Пререгистрацията на лицата, които притежават регистрационни карти за временна закрила се осъществява до 31.03.2024 г. в пунктовете на МВР и в центровете на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) в страната.

В случай, че чужденецът заяви желанието си да продължи регистрационната си карта след 31.03.2024 г., той може да подаде заявление само в някое от териториалните поделения на ДАБ.

Поради това на територията на ОДМВР – Бургас украинските граждани, притежаващи регистрационни карти за временна закрила, валидни до 04.03.2024 г., могат да поискат удължаване на срока им до 31.03.2024 г. в следните пунктове на територията на Бургаска област : Първо Районно управление – Бургас и Районни управления Несебър, Созопол, Поморие и Царево.

Лицата следва да представят валиден паспорт и валидна регистрационна карта, в която ще бъде отразено удължаването на срока до 04.03.2025 г. Датата ще бъде дописана ръчно от служителя на МВР след отразяване на промените в специализираната информационна система.

В случай, че регистрационната карта е била ламинирана от притежателя й, на лицето ще бъде издадена нова, която не се ламинира.

От особенна важност е факта, че за пререгистрацията има достатъчно време, предвидено така че притежателите на регистрационни карти да не се струпват и образуват опашки пред полицейските пунктове.      

avatar