Мистерията на българските гласове с концерт в Бургас

Мистерията на българските гласове с концерт в Бургас

СПОДЕЛИ

Изключително преживяване очаква ценителите на автентичния фолклор на 17 септември от 19 ч. в Летния театър на Бургас.

След над 60 концерта в 21 държави прочутият женски хор „Мистерията на българските гласове“ ще представи и в морския град своя албум „БууЧииМиш“.

До изпълнителките от ансамбъла с диригент проф. Дора Христова на сцената на Летния театър ще бъдат и някои от забележителните музиканти, участвали в записите на албума: световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – Skiller, гъдуларката Христина Белева, китаристът Християн Цвятков и перкусионистът Димитър Семов.

Публиката в Бургас ще чуе композиции и обработки на Петър Дундаков, който с ирландския си колега Джулс Максуел и с прочулата се по цял свят чрез дарк уейв дуото „Dead Can Dance“ Лиса Джерард са в основата на албума, въодушевил зрителите по време на турнетата на прочутия ни женски хор през 2018-2019 г.

Списанието „Роулинг стоун“ нарича българския ансамбъл „едно от най-големите музикални чудеса в световен мащаб“. А след концерта в „Куийн Елизабет Хол“ в Лондон журналистът Робин Дензелоу разказа в „Гардиън“ историята на женския хор от България, превърнал се в световна сензация „с вълнуващ, извънземен и древен стил, който малцина биха могли да имитират.“

Новото, различно от познатото от десетилетия звучене на 12-те композиции на „БууЧииМиш“, успешно преплита вековната традиция на акапелното женско народно пеене с музиката и ритмите на днешния ден.

На концерта на 17 септември в Летния театър на Бургас заедно с композиции от албума „БууЧииМиш“, ще прозвучат и песни от традиционния репертоар на хора.

Билети за събитието могат да се закупят от Eventim, Grabo и на Каса „Часовника“.

avatar