Странджанската зеленика цъфна /СНИМКИ/

Странджанската зеленика цъфна /СНИМКИ/

СПОДЕЛИ
Снимка:Зелена Странджа

Символът на Странджа – Странджанската зеленика, цъфна. 

Зелениката е съхранена до наши дни единствено в Странджа и никъде другаде в Европа. Прекрасните й цветове могат да бъдат видени по пътя за пещера Махарата,съобщиха от Зелена Странджа.

„Махарата“ е природна забележителност от 1973г и около нея има впечатляваща дъбова гора. Поради местоположението й, което е зад кльона при турската граница, достъпът става само след разрешение от гранична полиция.Село Кости е най-близкото на разстояние от около 7.5 км, като преходът до пещерата е планински, а по пътя могат да се видят вековни Странджански дъбове.Пещера „Махарата“ е близо и до Резовска река.

Странджанската зеленика е вечнозелен храст, който достига височина до 3 м. Тя е реликтен терциерен вид. Заради красивите си големи цветове, е приета за символ на природен парк Странджа. Цъфти продължително от средата на април до средата на май, в зависимост от температурите през пролетта. В едно семейство са с пиренът, калуната, странджанската боровинка и ягодовото дърво (кумарка).  

Странджанската зеленика е вписана е в Червената книга на България и е защитена от Закона за биологичното разнообразие, както и от редица международни конвенции и споразумения.

avatar