21 случая на варицела за седмица в Бургаско

21 случая на варицела за седмица в Бургаско

СПОДЕЛИ

Варицелата е силно заразна, като 90% от близките контакти с нея водят до заразяване

21 случая на варицела са регистрирани за миналата седмица в Бургас, сочи справка в сайта на Регионална здравна инспекция – Бургас. Посочените данни обхващат периода от 28 октoмври до 3 ноември.

Снимка:скрийншот РЗИ – Бургас

Заболяването започва с висока температура до 39 градуса, болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив който първоначално е представен от леко надигнати червени петна, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета).

Варицелата (на латински: varicella), позната още като лещенка, е вирусна заразна болест, главно сред децата до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни. Пренася се по въздушно-капков път. Обикновено се формира траен имунитет, но в редки случаи е възможно повторно разболяване.

При хора, които карат тази шарка в по-напреднала възраст, тя протича с температура, тежък обрив и усложнения. А с увеличаването на случаите на варицелата се увеличават и тези на херпес зостер, тъй като причинителят е един и същ. Това се случва при по-възрастни хора заради стрес, намаляване на имунитета.

Тъй като носният секрет, съдържащ вируса, обикновено предхожда обривите с 1 – 2 дни, заразеният човек става зара̀зен малко по-рано от разпознаването на болестта. Заразността продължава, докато всички везикуларни лезии изсъхнат, което обикновено продължава 4 – 5 дни. Болестта обикновено отминава по естествен път след около две седмици.

Продължителността на видимите мазоли, причинени от вируса на варицела, варира при децата ор 4 до 7 дни, а появяването на нови мазоли започва да утихва след петия ден. Варицелата протича по-леко у малките деца. У възрастните болестта протича по-тежко,макар те да са по-малко склонни да се заразят. Инфекцията при възрастните се свързва с по-висока смъртност, вследствие на пневмония,]бронхит,хепатит и енцефалит.

Варицелата може да бъде смъртоносна при хората с нарушена имунна система.

Лечението като цяло се състои в облекчаването на симптомите. Като защитна мярка, хората обикновено стоят вкъщи, докато са заразни, за да се ограничи разпространяването на болестта към други хора. Изрязването на ноктите или носенето на ръкавици може силно да ограничи чесането и да се намали риска от вторични инфекции. Важно е да се поддържа добра хигиена и ежедневно почистване на кожата с топла вода, за да се избегне вторична бактериална инфекция.

avatar