Акад. Петрунов:Заради бавното ваксиниране пандемията в България ще утихне в края на...

Акад. Петрунов:Заради бавното ваксиниране пандемията в България ще утихне в края на 2022

СПОДЕЛИ

Едва в края на 2022 година пандемията в България ще затихне ,като ще възникват огнища в отделни региони.“Това заяви пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

„ Как ще постигнем колективен имунитет с хора, които не желаят да се имунизират. Отговорът е, че няма да го постигнем. Антиваксърската нагласа е много тревожна.Все още 30-40% от българите не желаят да се ваксинират.“, коментира имунологът.


„Необяснимо е да ни е страх повече от ваксината, а не от заболяването. Ваксината ни предпазва и изгражда имунитет – без имунизация, няма справяне с пандемията, допълни още акад. Патрунов.

„Ваксината предпазва от тежкото боледуване и хоспитализация, но не и от разпространението на вируса“, припомни имунологът. 

Имунизацията води до по-голям имунитет – в пъти по-силен от този, след прекаран вирус. Имаме имунитет около една година след ваксинацията, разкри акад. Богдан Петрунов. 

Всички данни показаха, че ваксината на „Астра Зенека“ е напълно безопасна и напълно сравнима с РНК ваксините, не им отстъпва по нищо.

По думите му е необходимо да има кампания за повишаване на доверието във ваксината на AstraZeneca, тъй като всички данни показват, че тя е напълно безопасна и сравнима с РНК ваксините.

„Данните на Световната здравна организация и на регулаторите в САЩ и Европа показват убедително, че случаите на тромбоемболизъм при имунизирани с AstraZeneca са много по-малко от тези, които се наблюдават в нормалния живот. Много повече хора, които никога не са били имунизирани, получават такова заболява в сравнение с тези, които са имунизирани – в това няма съмнение.“, категоричен е акад. Петрунов.

„Ако достигнем 1,5 – 2 млн. ваксинирани, ние наистина ще сме едно много добро положение и ще видим доброто от ваксините“, каза акад. Петрунов.

По думите му обаче остава въпроса доколко хората разбират значението на ваксините.

Вижте цялото интервю с акад. Богдан Петрунов във видеото:

avatar