2020 година ще е сред най-горещите в историята

2020 година ще е сред най-горещите в историята

СПОДЕЛИ

Тази година е на път да бъде най-топлата в света, откакто са започнали измерванията, прогнозират метеоролози, които са изчислили, че има 50-75% вероятност 2020-та да счупи рекорда от преди четири години, пише „Гардиън“.

Въпреки че ограничителните мерки за коронавирус временно изчистиха небето, нищо не е сторено за захлаждането на климата, за което са необходими по-дълбоки и дългосрочни мерки, подчертават учените.

От януари насам са регистрирани рекордно високи температури от Антарктида до Гренландия, което изненада много учени, защото това не е годината на Ел Ниньо – климатичен феномен, свързан с високи температури.

Американската Национална администрация по океанология и метеорология (NOAA) е изчислила, че има 75% шанс 2020-та да бъде най-горещата година, откакто се правят измервания.

Агенцията отбелязва, че тенденциите са като през 2016 г., когато температурите се покачиха в началото на годината заради необичайно интензивния феномен Ел Ниньо и след това паднаха. Според NOAA има 99% вероятност 2020 г. да бъде една от топ петте години с най-високи температури.

Този януари беше с рекордно високи температури. Много арктически държави останаха без сняг в столиците си. През февруари база на Южния полюс регистрира температура от над 20 градуса по Целзий за първи път на южния континент. В неделя пък в Гренландия беше регистриран рекорд от 6 градуса по Целзий.

През първото тримесечие затоплянето се прояви най-ярко в Източна Европа и Азия, където температурите са 3 градуса по Целзий над средните. Миналия петък пък в центъра на Лос Анджелис температурата достигна 34 градуса по Целзий. Западна Австралия също отчита рекордни жеги.

avatar