Над 1500 лева заплата за спасител на плажа

Над 1500 лева заплата за спасител на плажа

СПОДЕЛИ

Заплащането на месец за спасител на плажа е средно над 1500 лева. Последните години се забелязва сериозно разбиране от страна на концесионерите и осъзнаване на необходимостта от подготвени водни спасители.

Това каза за радио Варна Велислав Цеков – инструктор от Водноспасителната служба към БЧК – Варна, съдия международна категория по плуване и открити води ,член на националната комисия по водно спасяване и на Областния съвет на БЧК.

Той посочи, че за този сезон се подготвят 70 души, които ще получат сертификат за водно спасяване. Провеждат се два курса за морски спасители и 4 за басейн.

Като положителна тенденция Цеков очерта възвръщането на интереса към професията на спортистите и трениращите водни спортове.

Цеков коментира, че темата за въвеждане на плажна полиция е на дневен ред поне от 8 години, но все още не е постигнат резултат заради лоша приемственост между представителите на отговорния орган, който участва в Националната комисия по водно спасяване.

В последните години много от българите спасители намериха работа в държави като Испания, Португалия, Гърция, Италия, Малта, дори и в Германия и Франция. В Германия например заплащането е твърдо 2300 евро. Дори в Гърция заплащат 1000 евро, плюс квартира и храна. В Испания сумата е 1800 евро при същите допълнителни условия.

В Кувейт нашенците получават по 2500-3000 долара с осигурени квартири. В последните години има и търсене от Турция. В курорт като Бодрум например се плаща заплата от 2300 лири плюс храна и стая за спане. Това прави около 1700 лева в български пари. Привлекателното за кандидатите за спасители в случая е това, че в края на сезона вземат допълнителни премии от по 3000-4000 лири.

Конкуренцията е много голяма и като цяло и това лято ще има голяма липса на кадри за осигуряване на летния туризъм по българското Черноморието.

avatar