1700 служители в 34 лечебни заведения ще получат допълнително възнаграждение от 1000...

1700 служители в 34 лечебни заведения ще получат допълнително възнаграждение от 1000 лв.

СПОДЕЛИ
Снимка: ВМА

Средствата, които ще се изплатят за месец март като допълнителни възнаграждения и осигуровки за работодателя в размер на 1537 лв. за едно лице, са около 2 600 000 лв. за лечебните заведения. Така чисто възнаграждение от по 1000 лв. ще получат около 1 700 човека в 34 болници, като максималният брой на персонала, който може да отчита лечебното заведение е в зависимост от настанените за лечение пациенти с доказан коронавиру. До края на март това са общо 140 човека. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Надя Клисурска-Жекова относно допълнителното възнаграждение за медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия в борбата с COVID-19, съобщава Zdrave.net.

По отношение на критериите, по които ще бъде получавано допълнителното възнаграждение, министърът уточнява, че в лечебни заведения с до 5 пациента с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение, допълнително възнаграждение ще получат 40 човека медицински и немедицински персонал за месец; с до 10 пациента – 70 човека медицински и немедицински персонал, и над 10 пациента – 100 човека медицински и немедицински персонал.

Парите за болниците са осигурени по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът е на обща стойност 60 000 000 лв. и краен срок за изпълнение 31.12.2020 г.

МЗ пък ще финансира отделно изплащането на допълнителни възнаграждения на служители на РЗИ, НЦЗПБ и ЦСМП, които са участвали пряко в дейности по установяване на пациенти с коронавирус или със съмнения за такъв. За тях средствата за месец март са в размер на 3 400 000 лева, като възнаграждения ще получат около 2 200 човека. Предвидено е изплащане на допълнителни възнаграждения на служители на РЗИ в областите, в които има пациенти със съмнение или с доказан коронавирус. Условието за получаване на възнагражденията на служители на РЗИ е 24-часови дежурства на гранични контролно-пропускателни пунктове с измерване на температурата на пристигащите пътници, попълване на формуляри, с които се събират данни за пристигащите пътници и връчване на предписания за изпълнение на задължителни противоепидемични мерки; вземане на клинични проби за провеждане на лабораторни тестове за SARS- CoV-2 от лица, поставени под домашна карантина и медицински персонал, обслужвал болни с доказана инфекция от COVID-19; осигуряване на медицинско наблюдение на български граждани без общопрактикуващ лекар, поставени под домашна карантина; издаване на предписания за задължителна карантина на лица, били в контакт със случаи на GOVID-19; проверки по спазването на задължителната карантина; провеждане на епидемиологични проучвания на случаи с COVID-19.

По думите на министъра общо допълнителни възнаграждения ще получат около 3 900 човека, като средствата, необходими за изплащане на дължимите суми за възнаграждения и осигуровки, са в размер на 6 000 000 лв.

avatar