160 години отпразнува училището в созополското село Зидарово

160 години отпразнува училището в созополското село Зидарово

СПОДЕЛИ

С възрожденски дух и любов към своето училище, ученици, учители и жители на созополското село подготвиха уникален празник, посветен на 160 години училищно образование в с. Зидарово.
Първото училище, което е създадено в с. Зидарово е килийно през 1858 г.и дава светлина и надежда на своите първи ученици. Будните жители на странджанското село са положили основите на образователното дело и са дали своя принос в българската история. Не случайно Васил Левски е посещавал с. Зидарово два пъти в своите обиколки за създаване на революционни комитети. Един от най-големите дарители в Бургаско, Александър Георгиев – Коджакафалията, е роден в село Зидарово.
Основно училище „Христо Ботев“ е основано на 11 април 1939 г. и до днес пази възрожденските традиции и възпитава своите ученици в любов към образованието и родината.

Тържественият концерт се проведе в читалището на с. Зидарово, а събитието се превърна в истински празник за ОУ „Христо Ботев“. Той бе открит със слово от директора на училището Александър Иванов,който поздрави присъстващите със светлия празник и пожела и в бъдеще да се следва училищния девиз: “Единство, толерантност, иновативност“. Училището е наследник на 160 годишни образователни традиции, които съвремениците уважават и следват.

Стихове на Ботев и Вазов прозвучаха в началото на концерта докоснаха сърцата на жителите и гостите на с. Зидарово. Патриотичните стихове и песни, изпълнени пламенно  от възпитаниците на ОУ“Христо Ботев“ намериха своя връх с изпълнението на песента „Хубава си моя горо“. Присъстващите станаха на крака и пяха заедно с учениците.

Един след друг излизаха изпълнителите на уникалния концерт, който показа невероятната подготовка за този празник. Народни танци, се редуваха с латино и рок танци. Мажоретките на ОУ“Христо Ботев“ внесоха допълнително настроение и предизвикаха бурни аплодисменти.

В тържествената програма участваха деца от ППГ и ученици от всички класове на училището с рецитали, драматизации, песни и танци.

Специални гости на тържеството бяха танцьори от Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев“ – Бургас, както и народната певица Александра Димитрова – Сашка в съпровод на оркестър от музикалните паралелки в СУ „Димчо Дебелянов“- Бургас.

Сред официалните гости на тържеството бяха представителите на Община Созопол Яна Сотирова и Мария Вълчева,които връчиха поздравителен адрес от името на кмета на община Созопол Панайот Рейзи. Община Созопол подарява и специално ушито знаме ,с което ОУ“Христо Ботев“ ще може тържествено да отбелязва своите празници.

Почетна грамота и кристален вимпел на РУО – Бургас за заслуги в училищното образование в областта от името на инж.Виолета Илиева, Началник на РУО-Бургас, поднесе Венета Иванова – ст. експерт по български език и литература.

Училището поздрави и кметът на с. Зидарово Стойчо Петков, както и директори от училищата в община Созопол. От името на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ поздравителен адрес връчи Бисерка Димитрова, регионален представител на центъра.

Читалището в с. Зидарово се оказа тясно за публиката, сред която бяха бивши възпитаници, учители и директори на ОУ “Христо Ботев“, родители и жители на селото.

Коментари

avatar