15 къщи за гости се оказаха лични вили

15 къщи за гости се оказаха лични вили

СПОДЕЛИ
На пресконференция министър Десислава Танева обяви резултатите от извънредната проверка на къщите за гости, назначена със заповед на ресорния министър. 113 екипа на Фонда са проверили на място общо 295 къщи.

Двуседмичната проверка на екипите на Държавен фонд “Земеделие” е установила, че 15 къщи за гости не функционират като такива.

Къщите, които не функционират по предназначение са в Област Благоевград – 2 проекта; Област Варна – 1 проект; Област Ловеч – 1 проект; Област Пловдив – 1 проект; Област София – 4 проекта; Област Видин – 1 проект; Област Разград – 1 проект; Област Пазарджик – 2 проекта; Област Шумен – 1 проект и Област Добрич – 1 проект.

Субсидията за тях в размер на 4,5 милиона лева ще бъде изисквана в този размер обратно.

Като нарушения при 15-те къщи за гости се посочват липсващи документи и категоризация, както и регистри за гостите. Това говори, че къщите за гости не са функционирали като такива.

Проверки е имало и заради сигнали за конфликт на интереси. Такива къщи за гости от всички проверявани са на приближени или роднини на трима кметове, сред които са тези на Долна баня и Луковит. Съмнения има и за къщата на местен бизнесмен, приятел на кмета на Велинград.

Екипите са установили нарушения при още 74 къщи за гости, където са установени други отклонения от изявените за изпълнение дейности. Санкцията за тях ще бъде между 5 до 15% от стойността на изплатената подкрепа,съобщават от Държавен фонд земеделие..

Докладите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Коментари

avatar