Продадоха картина на Ван Гог за 11,25 милиона евро /ВИДЕО/

Продадоха картина на Ван Гог за 11,25 милиона евро /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Картината „Улична сцена в Монмартър“ от Ван Гог, която беше в частна колекция повече от век, беше продадена в четвъртък за окончателна цена от 11,25 милиона евро, след като беше предложена повторно на търг на „Сотбис“, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Представители на тръжната къща не уточниха защо картината е предложена отново на търг, след като същия ден беше продадена за 14 милиона евро.

Предварителната оценка на картината беше от 5 милиона евро до 8 милиона евро.

Търгът беше проведен в Париж, с наддавания по интернет или телефон от френската столица, Ню Йорк и Хонконг.

Това е една от малкото картини на Винсент Ван Гог, които все още са в частни ръце. Нарисувана през 1887 г., тя е една от над 200 картини, които той създава през двете години, прекарани в Париж. Тогава художникът живее с брат си Тео в Париж и рисува серия за Монмартър, който по онова време е хълмист район в покрайнините на столицата.

„Улична сцена в Монмартър“ изобразява една от вятърните мелници, които са осеяни в Монмартър, когато все още е било само село в северните покрайнини на столицата.

Периодът бележи повратна точка в творчеството на Ван Гог, когато той започва да изследва експресионистични техники и нови приложения на цвета в последните години от живота си, преди самоубийството си през 1890 г. на 37-годишна възраст.

Платното „Улична сцена в Монмартър“ не се смята за едно от най-добрите му произведения.

Предишната картина на Ван Гог, продадена на публичен търг, е „Разорано поле и орач“(1889). На аукцион, организиран от „Кристис“ в Ню Йорк през 2017 г., за нея са платени над 81 милиона долара.

avatar