10 000 е най-високата глоба, наложена по българското Черноморие този сезон

10 000 е най-високата глоба, наложена по българското Черноморие този сезон

СПОДЕЛИ

По-малко нарушения в туристическите обекти по морето през този сезон отчитат от Комисията за защита на потребителите /КЗП/.

10 000 е най-високата глоба, наложена по българското Черноморие този сезон. Това обяви в ефира на NOVA  председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Тя е наложена на плаж в Черноморец. Концесионерът събрал пълна такса за два шезлонга и чадър от самотен посетител с мотива, че се намира на първа линия. Маргаритов обаче призна, че повечето глоби се обжалват и не е ясно дали размерът ще остане.

„Процентът на нередностите в туристическите обекти тази година е по-малък, той е под 5 %“, подчерта Маргаритов. Той поясни, че в един от случаите в офертата е пишело, че паркирането пред хотела е безплатно, а накрая туристът е трябвало да заплати минимум 10 лв.

„На един от плажовете туристи бяха накарани да платят старите цени на шезлонгите и чадърите. Оправданието беше, че служителят е нов и се е объркал”, поясни Маргаритов и коментира това като опит за дребно хитруване.

Той констатира, че при направени около 600 проверки са открити 20 нарушения. По думите му през изминалия сезон хотелиерите и ресторантьорите са се старали повече.

avatar